torsdag 14 mars 2013

Linköping Beer Expo 2013

Lördagen den 9:e mars var det dags för för Beer Expo 2013 att gå av stapeln. Ett par tusen människor samlades under en dag i Cupolen i Linköping för att testa både nya och med välkända öl. Jag och en ”fellow beer geek” hade valt att gå på det tidiga passet som pågick mellan 12 och 17.
Redan innan släppte de flesta, kanske alla, utställare vilka öl just de skulle ha med sig. Därmed kunde man göra någon slags grovplanering över vilka utställare och öl som var mest intressanta. Därmed uppstod genast ett litet dilemma. Cask Sweden som importerar Brewdogs produkter meddelade nämligen att de skulle ha med 1 liten flaska Sink The Bismarck. Vad är då det för någonting kanske du undrar?
Jo, Sink The Bismarck är en öl med en alkoholstyrka på hela 41%! Men i ärlighetens namn kanske det är att tänja gränserna för vad som kan kallas öl. De har nämligen bryggt en IPA och sedan frysdestillerat den. De har alltså fryst ölen till en temperatur där vattnet i ölen fryser, men alkoholen och de smakämnen som finns lösta i den förblir flytande. Sedan silas isen bort.
Varför blev det här då ett dilemma? Jo, när man ska testa en mängd öl är det oftast en bra idé att börja med de svagaste och de med minst kraftig smak, annars blir det svårt att urskilja smakerna i ölen som kommer efter. Men nu skulle det ju bara finnas en flaska Sink The Bismarck! Det fick bära eller brista, vi stegade raskt fram till barn och beställde varsitt smakprov.

Hur smakar då en öl på 41%? Inte mycket öl alls kan man säga. Det blir såklart mer en blandning mellan cognac och kanske sherry. Jag tyckte dock att det fanns lite kvar av beskan i ölen. Ganska gott faktiskt, men det är ju en dryck som bör behandlas som vilken starksprit som helst, alltså serveras i liten mängd i kupat glas. Ett extra tack till den trevliga tjejen i baren som gav oss ett varsitt glas så vi faktiskt kunde spara smakprovet till senare.
En annan öl som var kul att få testa var Brekeriets Cassis som blev väldigt hajpad efter Stockholm Beer & Whisky.
En spontanjäst öl med svarta vinbär. Väldigt god och uppfriskande, svartvinbärssaft för vuxna. Fast det är ju en suröl, så någon saftsötma ska man inte räkna med!
Malmö Brygghus hade två öl som lockade, först ut var Hop Man IPA. En riktigt trevlig IPA med stora fruktiga aromer.
Sedan hade de också med sig sin skånska lambik, Grand Crew. Grymt snygg flaska och härlig syra.
Bland de mer mörka ölen fick Sierra Nevadas nya imperial stout, kallad Narwhal,vara först ut.
Fyllig och god, bra balans mellan sötma och beska. Denna hoppas jag kommer till Systembolaget!
Inom ölvärlden finns det bryggare som gillar att tänja på gränserna helt klart, på denna mässa hade t.ex. Stronzo med sig en imperial stout som de döpt till 1000 EBC.
EBC är ett mått på hur mörk ölen är och denna skulle då vara världens mörkaste öl. Hur det är med den saken låter jag vara osagt, men ölen var god! Dock väldigt söt och klibbig, så jag tror att en hel flaska själv skulle bli lite för mäktigt.
Detta var ett axplock av de öl som testades under dagen. Allt som allt en lyckad mässa och jag räknar med att återkomma nästa år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar